top of page
Skribentens bildSofie Bondeson

Omotiverad på jobbet? Här är tre nycklar till mer motivation!


Kvinna med gul tröja och gröna byxor stor lutad mot en växtgång i en park

Enligt självbestämmandeteorin (SDT - selfdetermination theory) finns det tre delar som påverkar vår inre motivation på jobbet. Men innan vi hoppar direkt på dem, låt oss först klargöra vad som är inre motivation och vad som är yttre motivation. 


Yttre motivation 

Yttre motivation är de klassiska moroten och piskan. Vi kanske är motiverade att göra något för att det ser bra ut i andras ögon, vi kanske får mer betalt eller mer ledig tid (morötter allihop). Eller så är vi motiverade att göra något för att undvika ett visst resultat, t ex göra någon besviken, undvika skam eller att vara annorlunda (alla tre är piskor). Kort och gott är yttre motivation när vi motiveras av saker utanför oss själva.


Inre motivation

Som du då säkert redan har gissat är inre motivation motivation som kommer inifrån oss själva. En inre drivkraft. Den är ofta starkare än yttre motivation och mer kraftfull. I längden räcker ofta inte yttre motivation för att något ska kännas meningsfullt för oss. Motivationen behöver även komma inifrån. 


Vad påverkar inre motivation på jobbet?

Som sagt, enligt självbestämmandeteorin finns tre delar som påverkar vår inre motivation på arbetsplatsen. De är:


Autonomi - Att ha visst självbestämmande över sitt arbete. Det kan vara arbetstider, sättet man utför sitt arbete på eller andra aspekter. Man känner att man är mer än en kugge i ett maskineri helt enkelt! 


Samhörighet - Att känna sig accepterad och få tillhöra en grupp, precis som man är. Känna att man kan vara sig själv till 100% på jobbet och bli accepterad för den man är. Samhörighet är också att känna delaktighet i gruppens resultat.


Kompetens - Att dels känna sig trygg i sin kompetens och ha tillräckligt med kunskap för att lösa uppgiften. Kompetens är också att få utnyttja de kunskaper man besitter och känna att ens kompetens bidrar till gruppens framgångar. Här ingår också att bli sedd i sin kompetens. Dvs att andra ser och uppskattar det jag bidrar med. 


Så kan du öka din inre motivation på jobbet

Att ha dippar i jobbmotivation är 100% normalt. Det är få människor som tycker att jobbet är superkul varenda dag och bara för att du har en seg vecka behöver det inte betyda att du ska byta jobb.


Men, är detta en känsla som återkommer ofta eller du känner dig omotiverad under en lång period är det dags att utvärdera. Titta på de tre områdena ovan. Hur mycket kan du själv vara med och påverka? Känner du att du vågar vara dig själv fullt ut och är accepterad för den du är på jobbet? Får du använda det du kan för att lösa dina uppgifter eller är de för lätta? 


När du identifierat ett områden (eller fler områden) där du inte är helt nöjd idag - fundera över vad en konkret ändring skulle kunna vara. Kanske kan du ta dig an några nya uppgifter? Kanske vill du få möjlighet att gå en utbildning? Kanske vill du att ni ska göra mer saker som grupp och stärka lagandan? När du har några konkreta förslag - prata med din chef. Det är så mycket enklare att få hjälp och få till förändring om du kommer och berättar att du skulle vilja använda mer av din kompetens med ett konkret förslag på hur än om du går in till chefen och bara säger att du är omotiverad! (Eller kanske vanligare - slutar på jobbet innan chefen fått chans att hjälpa dig)


Så kan du öka dina medarbetares motivation

Är du ledare? Att ha dessa tre nycklar i baktanke och regelbundet (t ex på medarbetarsamtal) stämma av är guld och kommer vara mycket uppskattat. Här kommer exempel på hur du kan öka de tre delarna: 


Autonomi - Ge personen mer flexibla arbetstider, var öppen för förslag på förändringar i hur uppgifter utförs och där det är möjligt - fråga din medarbetare hur hen skulle vilja ha det. 


Samhörighet - Främja gemenskap och öppenhet i gruppen. Gör aktiviter tillsammans som stärker ert samarbete och team spirit! Se allas delar i grupparbetet och lyft hur ni som grupp levererar snarare än att endast lyfta enskilda individer. 


Kompetens - Ge positiv feedback på det personen gör bra! Var lyhörd för om det finns utbildningar personen är intresserad av eller om det finns utbildningar personen skulle behöva för att bli tryggare i sin roll.


Det finns mycket att prata om när det gäller motivation. Jag hoppas att detta inlägg gav nya tankar och idéer om hur du kan tänka kring motivation på jobbet. I framtida inlägg tänker jag grotta ner mig ännu mer i hur vi kan jobba med att bibehålla motivationen genom förändringar. Håll tillgodo! 



Börja direkt! 

Är du trött på ditt jobb? Gå igenom punkterna ovan under ”Så kan du öka din inre motivation på jobbet”. Identifiera vilken del som är viktigast att få till ändring i. Identifiera en konkret ändring du skulle vilja göra och slutligen - boka in möte med din chef för att prata om det. Kanske blir det inte perfekt direkt men det är en start. Och underskatta inte den underbara känslan när man själv tar makten och agerar i en situation man inte är nöjd med - den är fantastisk!


//Sofie

78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page